Is zwemmen goed voor een hond met artrose,  ja dat is goed en het is een prettige manier om te bewegen voor de hond, in het water weegt de hond nog maar 20 / 25% van het gewicht op het droge, dus minder pijn aan de gewrichten.

Het is goed voor de gewrichten en de hond gebruikt veel spieren bij het zwemmen, dat is goed voor de conditie. Zorgt voor een goede doorbloeding van de krachtleverende spieren dus altijd goed.

Er word veelal gezegd dat koud water niet goed zou zijn voor een hond met artrose, maar dat is wetenschappelijk nooit bewezen. Dus in de zomer een half uurtje laten zwemmen per dag is goed en gezond voor de hond

 

Prof. Dr. Herman Mielants, reumatoloog in het UZGent

Maar of het nu gaat om artrose of met een inflammatoire reumatische aandoening, dat de pijn zou verergeren bij koud of vochtig weer is een fabeltje. Althans, er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat luchtdruk, vochtigheid of temperatuur ook maar enige invloed zou hebben op de aandoening.

Pas op, ik zal niet beweren dat het absoluut onmogelijk is dat een enkeling wel degelijk een invloed ondervindt van het weer. Het zou kunnen, maar er bestaat geen enkel wetenschappelijk argument voor en het is zeker en vast geen algemeen fenomeen.